هنر، معماری و شهرسازی

Tram Stop in Alicante by Subarquitectura

tram-station-top-view-day.jpg

Spanish architects Subarquitectura have sent us images of this tram stop they built on a roundabout in Alicante, Spain.

tram-station-1.jpg

With the project, which was completed last year, the architects wanted “to turn a traffic circle into a public space”.

tram-station.jpg

The following is from  Subarquitectura:

TRAM STOP
Sergio Cardell Plaza. Alicante. SPAIN

Light Light

Alicante is a 400.000 inhabitants city of the southeast mediterranean spanish coast.  Over the last years,  there has been building a new tram infrastructure, using the old rails of the local train. This line connects all the towns of the coast, ending in Denia, a northern city of the province, where ships departure to Ibiza.

tram-station-top-view.jpg

This stop, is the central stage of a new line of the tram, that links the centre of the city to the residential areas of San Juan beach.

tram-station_.jpg

The construction of the Tram Stop was the opportunity to bring back a stolen space to the city: to turn a traffic circle into a public space.

tram-station-5.jpg

Through a fractal access system deformed in each side to avoid the existing trees, the travellers can arrive in a frontal way to the platform in 32 different possibilities.

tram-station-long-4.jpg

Over the platforms, 2 empty boxes (36 m long, 3 m wide, 2,5 m high) create a floating void slightly over the travellers’ heads. It matches the size of the train, creating an intermediate scale between buildings and urban elements.

tram-station-long-3.jpg

There is no difference between structure and envelope, neither between roof and walls. It is an isotropic material in both conception and construction.

tram-station-3.jpg

The holes reduce the weight as increase the resistance to normal tensions, and equally decrease wind pressures among the surfaces. Light and air pass through, smoothing the shadow and generating a soft breeze in summer months.

tram-station-2.jpg

At night the boxes are transformed into two giant lamps.

tram-stataion-4.jpg

Benchs are spread over the garden close to the vegetation and the paths, creating a public place overlaying the quiet of the seated people and the movement of the people walking.

tram-stataion-5.jpg

Each of the pieces has:

800 holes, in 5 different sizes:

440 diameter 10 cm
240 diameter 20 cm
80 diameter 30 cm
24  diameter 40 cm
12 diameter 50 cm

25 steel tons

13 bar lights

36 meters length
22 meters cantilevered

2 compressed supports
2 stressed supports

tram-station-7.jpg

And…

32 access paths

20 benchs
12 bins

TIMMING

5 months designing
4 months prefabrication
3 months executing

+ نوشته شده در  سه شنبه دوازدهم مهر 1390ساعت 11:25  توسط محمد طه ئی  | 

National Gallery of Greenland by BIG

National Gallery of Greenland by BIG

Danish architects Bjarke Ingels Group have won a competition to design the new National Gallery of Greenland in the country’s capital city, Nuuk.


ادامه مطلب
+ نوشته شده در  سه شنبه بیست و ششم بهمن 1389ساعت 1:51  توسط محمد طه ئی  | 

West 57th by BIG

West 57th by BIG

Danish architects Bjarke Ingels Group have designed a residential building for Manhattan, New York, with a rectangular plan pulled up at one corner to form a triangular tower


ادامه مطلب
+ نوشته شده در  سه شنبه نوزدهم بهمن 1389ساعت 20:41  توسط محمد طه ئی  | 

A Small Tobacco Shop by Avehideshi Architects and Associates

Tobacco by Avehideshi Architects and Associates

Japanese firm Avehideshi Architects and Associates have completed this one-person house with a tobacco shop on the ground floor in Osaka, Japan.


ادامه مطلب
+ نوشته شده در  سه شنبه دوازدهم بهمن 1389ساعت 22:56  توسط محمد طه ئی  | 

La cit des Affaires by Manuelle Gautrand

La Cite des Affaires by Manuelle Gautrand

This angular structure looping around a central courtyard is an office building in Saint-Etienne by French studio Manuelle Gautrand Architecture


ادامه مطلب
+ نوشته شده در  شنبه دوم بهمن 1389ساعت 20:10  توسط محمد طه ئی  | 

House R by Bembe Dellinger

House R by Bembe Dellinger

This house cantilevering out from the landscape in Schondorf am Ammersee, Germany, is by German architect Bembé Dellinger.


ادامه مطلب
+ نوشته شده در  جمعه بیست و چهارم دی 1389ساعت 21:14  توسط محمد طه ئی  | 

Packed

Packed by Min‐Chieh Chen, Dominik Zausinger and Michele Leidi

Design students Min‐Chieh Chen, Dominik Zausinger and Michele Leidi of the ETH Zurich, Switzerland, have sent us some images of a pavilion made of cardboard hoops.


ادامه مطلب
+ نوشته شده در  سه شنبه چهاردهم دی 1389ساعت 19:50  توسط محمد طه ئی  | 

Wrape House by Future Studio

Japanese architects Future Studio have completed a house in Hiroshima City, Japan, where the walls of the building extend to enclose a garden and first-floor terrace.


ادامه مطلب
+ نوشته شده در  چهارشنبه هشتم دی 1389ساعت 18:24  توسط محمد طه ئی  | 

Designer Christmas Cards

+ نوشته شده در  دوشنبه ششم دی 1389ساعت 12:56  توسط محمد طه ئی  | 

300Coloured Vases by Hella Jongerius at Museum Boijmans Van Beuningen


Dutch designe Hella Jongerius presents 300 porcelain vases coloured with layers of mineral and chemical glazes at the Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

ادامه مطلب
+ نوشته شده در  پنجشنبه دوم دی 1389ساعت 19:37  توسط محمد طه ئی  |